första ljuset
Idag är det ju första advent och jag tänkte visa receptet på godaste lussebullarna.
lussebullar: tar ca 1h och 30 min
50g röd jäst
100g smör
5dl röd mjölk
250g kesella lätt
3 påsar bra saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
fula russin eller fint pärlsocker (undrar vad jag förespråkar...)
- Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.
- Smula ned jästen i en bunke och häll över mjölk och jäst blandningen.
- Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjöl (ju mer mjöl desto torrare, det kan kännas kletigt men det är inte det ändå när man bakar ut den) och blanda runt med degkrokar.
- Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 225 grader
- Baka fina bullar och låt de jäsa på plåten (med bakplåtspapper) i ca 30 min.
- Pensla dem med ägg och sätt fula russin på dem eller strö på fint och gott pärlsocker i stället.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter, tills de fått lite fin färg men de får ju inte bli för torra...
Försök er inte på att göra några roliga figurer eller nått för de blir bara förstörda när de jäser...