första ljuset

Idag är det ju första advent och jag tänkte visa receptet på godaste lussebullarna.



lussebullar: tar ca 1h och 30 min

50g röd jäst
100g smör
5dl röd mjölk
250g kesella lätt
3 påsar bra saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
fula russin eller fint pärlsocker (undrar vad jag förespråkar...)

- Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.
- Smula ned jästen i en bunke och häll över mjölk och jäst blandningen.
- Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjöl  (ju mer mjöl desto torrare, det kan kännas kletigt men det är inte det ändå när man bakar ut den) och blanda runt med degkrokar.
- Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter.

- Sätt på ugnen på 225 grader
- Baka fina bullar och låt de jäsa på plåten (med bakplåtspapper) i ca 30 min.
- Pensla dem med ägg och sätt fula russin på dem eller strö på fint och gott pärlsocker i stället.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter, tills de fått lite fin färg men de får ju inte bli för torra...


Försök er inte på att göra några roliga figurer eller nått för de blir bara förstörda när de jäser...




söndagspling

# My best friend - Helo Saferide



och detta album med Kaiser Chiefs som är så himla bra rakt igenom.


och så var det freeeeedag igen.

och det gillar man ju.

mig en onsdag som igår.









Har varit ledig både onsdag och torsdag. Har bland annat köpt denna rutiga (jätte mycket gubbiga) skjorta på H&M herr. För övrigt älskar jag deras herrkläder.

Det är vitt ute och jag gillar det. Så länge det inte regnar är jag glad (kan i och för sig vara glad då med om jag inte behöver gå någonstans i tvång, utan kan gå ut med mitt grönprickiga paraply och hoppa i vattenpölar). Så länge snön ligger kvar är jag också glad, är det vinter ska det vara vinter, inte slaskhöst. På med kläderna och upp med luvan! Så här kommer det vara lääääänge! Vi måste stå ut, sen kommer våååååååren och jag längtar sååå!


morgondag

Är det någonting jag älskar så är det att gå och lägga mig. Det har jag alltid gjort och har aldrig haft svårt att sova. Känslan kind-mot-kudde. Känslan kroppsavslappning. Känslan att stänga av hela dagen och låta dagens tankar brottas ned av drömmarna. Fast jag sover dåligt när jag drömmer så förhoppningsvis skippar vi kapitlet drömmar. Nu ska jag stå på tå och borsta tänderna för att stärka vristerna lite. Men först ska jag diska.



och med denna sjukt charmiga bild säger jag godnatt!


upptäckt!




Vet ni vad jag upptäckte på långresan jag gjorde för ett tag sedan, jo naturell tjock yoghurt med honung. Så himla gott. Jag äter turkisk yoghurt med fairtrades flytande honung.

    
 


Alltså, investera!


katt, I'm a kittycat, and I dance dance dance and I dance dance dance.

just nu har jag en liten kattbäbis i knät som slickar mig på hakan ibland. Det är rätt mysigt med katt.






kroppskonst

nu vill jag tillbaka till Aniela i Aspudden och göra en sleeve. Nu nu nu. Insperation tack.


ett ljus i mörkret.

Lampan vi har i vårt vardagsrum är hemmagjord. Man kan dimma den till vilken styrka man vill och så skapar den ett fint mönster på väggen.



Såhär gjorde vi:

# Vi köpte en jädrans massa tjock tråd (svart) och megastora ballonger på Panduro (har sett att de har större på Butrix).

# Vi blåste upp ballongen och kletade på lite tapetklister på den, sedan började vi vira tråden. Vi kletade hela  tiden på tapetklister på tråden för att det ska sjunka in i den (tråden ska ju inte fastna på balongen utan i sig själv). Så lindar man hela tiden tråden runt runt i ett valfritt mönster. Bäst är det om man är två, en som kletar klister på tråden och en som lindar.

# Sedan låter man det torka i någon dag och sticker sedan hål på ballongen.

# Efter det har man några dygns arbete att pilla bort allt genomskinligt klister som irriterar ögat.



Ganska fint blir det, och man kan göra vilken färg man vill. Men det blir inte så billigt som man tror då tråden är ganske dyr och man behöver definitift mer än man tror.


världens kanske mest löjliga ord.

Känn på det. Löjligt.
Det måste ju vara världens kanske mest löjliga ord. Jättelöjligt.
Förut använde jag mig av ordet töntigt i princip i varje mening som kläcktes ur min mun. Men ordet töntigt är ju så mycket töntigare är löjligt. Så nu hänger mest jag och löjligt i stället.
Det blir lite mindre töntigt då.


sunday morning whit a whispering





När jag kom in i köket imorse och skulle äta frukost hittade jag en liten tjock katt i kylen. Hon bor där inne rätt så ofta faktiskt, som en liten boll.




Jag gjorde smoothie till frukost med innehåll:

- ca 2 dl frysta hallon
- ca 0,5 dl frysta blåbär
- 1 banan
- 1 st granny smith äpple (oskalat, men skuret i ca 6 bitar)
- Saften från 2 saftiga apelsiner
- 2 skalade kiwisar.

Syrligt och gott.




Om ni inte vet så har jag en stor fetish för almanackor. Jag köper minst en varje termin dvs jag slänger dem alltid innan de på långa vägar tagit slut. Jag vet inte varför jag håller på så men en utav anledningarna är att jag har lite komplex för hur jag skriver. Min handstil suger, speciellt när jag anstränger mig. Nu tror jag mig ha hittat den perfekta i alla fall. En riktigt klarröd (halv A4) i skinn.  Så nu är det upp till mig att inte skriva som en imbecill. Vi kanske blir vänner i ett år i alla fall.

Nu är jag mest jättesur för att den inte börjar gälla för än 20 dec. Men jag har redan sagt upp bekantskapen med min gamla så jag har rivit ut de sidor som behövs fram till min nya börjar gälla och lagt in dem i min nya.
Det är på den nivån liksom.




Hoppas ni får en skön söndag. Jag tror att detta är en lussebullssöndag, jag känner det på mig.


jag fortsätter väll på temat cyklar när jag ändå håller på.

Nu har jag nog hittat den perfekta!
Gräddvit med 3 växlar! Kronan! Pakethållare/cykelkorg fram! Ja ja jaaaaaa!

Jag lovar att den är såld. suck. jättemycketledseniögat.

typ såhär

typ såhär ska en cykel se ut. Det är mycket som är snyggare som manligt.


Ghana - Göteborg

Här kommer lite bilder från ställen vi ska till. Tänkte mest visa hur man bor; på taket av bilen.
Nu har jag sökt tjänstledigt från 27 december till 10 februari, så ca en och en halv månad. Vi måste ju ha lite att spela med i fall att bilarna går sönder. Har även fått höra att vi ska till Gambia också, vilket jag inte visste, och det låter ju strålande! Igår fick daniel en påse lumpen-mat av sin kompis som sa att man spydde av allt. Yey.
Tips på extremt packsnål mat förutom måltidsersättningssoppor typ?
Jag är lite orolig för hur vi ska packa då vi bara ska ha handbagage! Det är ju galet, en och en halv månad med handbagage när mer än halva min packning ska bestå av ätbara ting och myggmedel. Jag får väll köra på samma kläder hela tiden (funderar helst seriöst på det) för vi kan ändå knappt duscha. Grejen är ju den att klimatet kommer skilja så mycket, första tiden kommer det vara olidligt varmt på nätterna medan lite senare 0-gradigt. Kommer bli toppen!
















29 december åker vi!

så rullar vi på två hjul tills vägen skiljer oss åt.

Om ni inte visste det så älskar jag cyklar. De är så fina och praktiska och så ypperligt skitbra. Nu är det så att jag vill önska mig en cykel i julklapp (fel årstid tänker ni, men nu är det så att jag cyklar året om) och har hittat två gula som jag blev lite smått betuttad i.

Den här och den här. Om man nu vill ha en gul cykel, och det råkar vara ett av mina sexhundratvå färgalternativ (finns det ens så många färger tänker ni. nej jag var ironisk men de är en del). Jag fullkommligt älskar Kronan cyklar men det råkar vara så att de inte har några växlar och det råkar ännu mera vara så att jag är ganska lat.

hmm... Fast herrcyklar är ju de finaste. Det får nog bli en herrcykel ändå.

med små steg närmar vi oss.

Idag ska jag växla pengar. Vi behöver nämligen Danska kronor till Ghanas visum.
Jag är så glad att vi har fått tillbaka passen från Tyskland utan komplikationer, har dock inte sett det än då det är hemma hos Johan och Petra. Den 29:e december åker vi! Spellistan är klar. Som jag längtar.


Fred. Mot världen.

muntligt

Mitt nya favoritläppstift är MAC´s lady danger. Väldigt torrt och matt. Använder även läppennan i samma färg. En väldigt klarröd varm ton med lite gult i. Vill man ha en kallare (blå)rödare ton är rooby woo att rekomendera.



under 200-lappen.


21 år av IDAitet

Och så var man ett år närmare 30, och jävlar vad mycket liv man har kvar.

jag är lite inne på rött.

Jag är lite inne på rött hår för tillfället. Men det finns ju galet många nyanser (suck), och väldigt få nyanser i butikerna.












du får den för två kameler.

Location: Sharm el sheikh, Egypten, Asien(!)
Väder prognos: ca 30'C och inga moln i sikte. Kvällstemperatur på ca 25'C.
Datum: 101026 - 101102



För ett tag sedan var jag i Egypten i en vecka och bara hade det bra. Snorklade, badade och åt ohyggligt mycket mat. Sen kan jag inte låta bli att jag funderar på hur många kameler jag ska adoptera när jag blir stor. Alltså jösses vad onda de ser ut.








en sanning rikare.

Jag är så fruktansvärt rädd för att dö, men inte rädd för att leva.

Där kom det, nu satte jag gaffeln i biffen liksom.

avsaknad av hår



Nu skulle jag bli måttligt överlycklig för ett par sådana här skor. Mer lycklig skulle jag bli om jag inte fick skavsår av att se på dem. Men så är fallet, jag får skavsår av att se på skor. Det är faktiskt en gnutta tragiskt då jag älskar skor. Men om jag mot förmodan skulle kunna gå i dessa skor så skulle jag nog sluta ragga på olika skor då dessa pinglor skulle bli mina nya frugor.

men ärligt talat, dr martens-kängor är ju lite till för att avgudas.

sprudligt

# Parachutes - Pearljam

RSS 2.0