beerlao

exakt här sitter vi nu, på ett café, men nu ska vi sova.
Imorgon ska vi bada i vattenfall.








Luang Prabang, Laos

location: Pak Houay guesthouse, Luang Prabang, Laos

Här bor vi:






bor i rum 7...


bor uppe på ett loft med hängmattor... 




lite om Vietnam.

location: flygplatsen, Hanoi, Vietnam.


Här kommer en Vietnamlista. Mycket av det som står på Kinalistan är ju sånt som är generellt för Asien så det skriver jag inte igen... Men här är några grejer jag tänkt på:

- De har pyjamasar på sig lite överallt. Det var nog det första jag lade märke till nästan. Hur gulligt som helst.

- Mopederna, det var anledingen att jag skrev nästan på punkten ovan, och mängden mopeder. mopeder mopeder mopeder. Det är ju så dyrt med bil så alla har moped. Med tanke på människoantalet i städerna så blir det ju en del moppar. Har också lagt märke till folks lustiga sätt att frakta saker. Ni som tyckte att jag och Daniel hade mycket packning på vår MC hade fel, eller inte fel egentligen, men det var bara en bråkdel av vad folk lassar på. Jag förstår inte hur de över huvud taget tar sig fram. Om man ser en extremt lassad moped bakifrån, och då menar jag extremt, så har personen minst lika mycket i knät. Det roliga är också att många inte använder spännband, och ni kan ju tänka er hur det ser ut med ett torn kartonger bak på en moped som vinglar på Hanois häktiska gator. Här är det lag på hjälm till skillnad från i Kina så de flesta använder hjälm men bara för att de ska kunna visa polisen att de har hjälm inte för att skydda huvudet å många hjälmar bara ser ut som en tunn plastpotta.

- De är väldigt vänliga (i alla fall om man jämför med Kina och Thailand). Alla som jobbar med turister är ju bara ute efter pengar och vill luras och så, men lokalbor i småstäder som bor i skjul och är hur fattiga som helst tackade till exempel väldigt många gånger nej till en liten peng när de lagat våran motorcykel. Vi fick ofta smuggla ned pengen i personens ficka och skratta lite.

- De ser otroligt unga ut (precis som alla i Asien). Det kom fram en jätte liten tjej till mig en gång i en liten stad när jag satt och åt. Hon satte sig mitt emot och började öva sin engelska med mig. Efter ett tag frågade jag den lilla tjejen hur gamal hon var. Hon var 20 år! Alltså lika gamal som mig och jag var tvungen att fråga vad hon egentligen sa och hon repeterade. 20.

- Man ser Bröllop överallt, helt otroligt många!

- Godiset är otroligt äckligt men ser jätte gott ut.

- De sjunger alltid överallt, högt, fult och ja ni förstår.

- Man ser ofta grillad hund och andra rätt horribla föremål att stoppa i munnen.


japp, det var lite som jag tänkt på som jag kan komma på nu...


Nu ska vi till Luang Prabang i Laos. Hej då Vietnam. Får hoppas att vi hittar hotell där för vi har inte bokat något och det står att man ska göra det nu när det är högsäsong plus någon festival av något slag. Men det löser sig, som Timbuktu säger.

Kan även glatt meddela att vi tillslut, en halvtimme innan vi skulle till flygplatsen, fick vår motorcykel såld efter mååånga tappra försök i tidsbrist. Vi fick den tillslut för 2 miljoner (vi köpte den för 4,5 miljoner och den var ett vrak nu). 2 miljoner är alltså 800 kr.

Kommer nog inte finnas lika mycket internet i Laos vad jag förstått det som så vi får se när jag dyker upp här nästa gång.




dagens/dagarnas restaurangbesök i Hanoi och lite allmän reseinfo.

location: Citygate hotel, Hanoi, Vietnam.


Nu är vi som sagt tillbaka i Hanoi för att sälja mopeden och kolla upp bästa vägen till Laos.






Vi har nog ätit varenda mål på vår favoritrestaurang, Ladybird, och det känns som den enda med lite faira priser. Plus att jag idag gjorde mitt livs upptäckt. Pizza. Vietnamesisk pizza som smakade pizza. Har nämligen provat en del pizzor i Vietnam i hopp om att finna en pizza som faktiskt smakar pizza. Pizzan jag åt idag var en pizza som smakade pizza och till och med var rätt så god.






favoriterna är nog det grillade brödet med mozzarella, tomatsås, tomat och lök, pizza margharita, yoghurt with ice och fried rice med kyckling. Floppen är helt klart chicken curry.







Hanoi är en rätt så flott stad.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Imorgon lämnar vi fina Vietnam efter 49 dagar. Vi tar ett flyg till Luang Prabang i Laos (tog flyg pågrund av den extremlånga bussträckan). Valde Luang Prabang och inte huvudstaden Vientiane för att vi ville hamna långt upp för att sedan kunna åka nedåt. Flyget kostede 1100 kr/person och avgår imorgon den 30 januari klockan 18.20








när man inte tror man hör rätt.

location: Citygate hotel, Hanoi, Vietnam.


Idag har jag blivit Ariel på riktigt. Mitt hår är för tillfället megarött efter ett besök på en vietnamesisk skönhetsshop för inköp av hårfärg. Jag gillar det förutom att det är lite ojämt och en nyans av svart på vissa ställen i topparna. men det brukar ju rätta till sig efter några tvättar.


ser ni vad jag menar nu! synns jätte bra i ljuset på bilden... det svarta i luggen. men det är en blandning av skugga också.


Vill bara visa dessa örhängen jag köpte på en leksaksbutik i Hue. Jag och småtjejerna gick förtjust runt och tog på alla fina block och pennor. Dessa örhängen kostade bara 4kr och jag trodde inte att jag hörde rätt när butikstjejen sa det. det är sånt som är bra. billig billig. det gillar vi. gräddvita katter i öronen är ju också helt okej.






old pics from Hue and Vinh in Vietnam

här kommer lite bilder från Hue och Vinh. och ni har väl inte missat de nya bilderna i Hoi an-inlägget på stranden som ligger ca 5km från staden.


Här bodde vi i Hue. Personalen var så omtänksamma när vi kom, helt blöta och kalla som små djur, så de gjorde te till oss.


här åt vi nog varje måltid. billigt och trevligt. det bästa var nog att de spelade musik (bob marley till och med!) så man blev glad varje gång man åt även fast vädret pekade finger åt oss.


vi tog en liten turistig rundtur men var för snåla och ointresserade för att gå in och se det man ska se i Hue, nämligen historia.

vi nöjde oss bra med att bara traska runt.



Detta är från Vinh där vi bara satt inne på rummet och tröståt bakelser från ett närliggande bageri eftersom även denna stad var helt fattig på humana restauranger.




så åt vi såklart yuppisar. hur gott låter inte det!



Motorcykelturen genom Vietnam i censur (ej för familj och släkt...)

location: Citygate hotel, Hanoi, Vietnam



Vi är ju nu färdiga med vårt mål, nästan. Åkte från Nha Trang till Hanoi. Har dock ej sålt motorcykeln än, men det är på G. Här kommer en censurlista på turen:

- Behöver jag ens nämna trafiken i allmänhet? Man kör ju på ett helt annat sätt här, vilket man lär sig rätt fort. Det finns inga regler, bara STÖRST FÖRST, MOPEDER GÖR HUR DE VILL och TUTA OCH KÖR!
Det funkar ju!

- Det är Poliser överallt! Vi hade inte tänkt att det skulle vara så mycket poliser men det var det verkligen! De stoppar mest lastbilar och folk som gör fel (kör utan hjälm eller kör för fort) så det var inga problem. Vi blev faktiskt stoppade en gång på kontroll, då körde vi bara med imbecillturist-vad-ska-vi-göra-vi-kan-inte-språket-sättet och visade bara ägarbeviset till Motorcykeln. De bad inte om körkort och vi fick köra vidare.

- Man blir tvingad att köra av vägen flera gånger per dag, ibland flera gånger på 10 minuter, eftersom två större fordon kommer emot dig. Regeln är störst först. Om en lastbil får för sig att köra om en annan kommer det endast vara en lastbil eller buss i motsatt rikting som stoppar den. Allt mindre får akta sig. Eftersom vi åkte en liten motorcykel kan ni förstå att vi fick akta oss mycket. När det händer är det enda man kan göra att hålla i sig ordentligt, köra av vägen och hoppas att det inte är ett dike brevid.

- Vägen längs Ho Chi Minh trail i bergen var på sina ställen extremt dålig. Vägen mellan Kon Tum och Kham Duc var speciellt dålig! Vägarna i bergen går längs väldigt branda sluttningar och dessa berg är till stor del uppbyggda av lera där sedan vägarna är byggda på. När det regnar kraftigt blir denna lera tung och porrös och släpper ibland vilket formar vägen. Det var flera ställen under denna stärcka som vi var tvugna att åka på den sämsta tänkbara grusväg/lerväg eftersom vägbanan rasat ett par hundra meter ner i dalen. Och det var många mer ställen där vägen var ordentligt sprucken och tydligt påväg att rasa. Vissa av dessa ställen var redan avspärrade och man fick åka på sidan. Detta känns lite sisådär när man åker i molnen nästan helt ensamma och det var en timme sen man såg mötande trafik. Vägarna i bergen är så häftiga och unika eftersom de formas hela tiden! När ett parti rasar finner man ett nytt sätt att åka fram, på vissa ställen byggs broar, medan de på andra ställen snittslar om vägen helt.



sårbar

location: Citygate hotel, Hanoi, Vietnam

Nu är vi tillbaka i Hanoi efter ca 2000 km på motorcykel. Ska berätta lite mer om det sen.
Förut berättade jag ju om min tatuering som fick en brännskada, såhär såg den ut för ett tag sedan. Nu är det äntligen läkt men inte särskillt snyggt. Synns mer i vissa ljus. Färgen behövs dock bara fyllas i på vissa ställen så får ta och besöka fru Aniela när jag kommer hem.

Jag ser det inte som katastrof då det ju faktiskt är ett minne från Vietnam.



sektion 2 - vägen från Hoi an till Hue

location: Thanh Thuy guesthouse and new hotel, Ninh Binh, Vietnam.

Har ju som sagt haft problem med anslutningarna så här kommer lite mer gamla bilder på när vi åkte till Hue för några dagar sedan. Denna väg var fantastisk!

När vi inte hade långt kvar till Hue svängde vi av på en minigata och åkte ett tag genom en by upp på ett berg med en stor bäck på sidan av sig. Vattnet var så klart att man ville dricka det. Sedan kom vi till stället vi siktat in oss på, nämligen; Suoi Voi. Det var tur att vi valde att besäka denna plats kan jag säga för det var hur coolt som helst. Vi gick runt i den vackra naturen och fick sedan för oss att bada i det vackra vattnet då solen hade kalas.


här är lite av vägen till Hue:









vi stängde av motorn hela långa vägen ned för berget. Sedan gjorde vi en rolig film när vi tävlar i "omrullning" med några vietnameser.








Här är det, Suoi Voi!



vi åkte med strömmen.




Vietnameser vill alltid hjälpa turister med saker så de vill komma på något att hjälpa till med. Här är en som kom på att han kunde fråga om han fick ta bild på oss. javisst sa vi.




vattnet var så klart så klart. efteråt när vi tittade på bilderna och såg fiskar på dem! inte trodde jag att fiskar kunde leva i detta döda klara vatten.

















när vi sedan packade ihop och BLÖTA åkte där ifrån, så såg vi de svarta molnen på himlen. jippi tänkte vi och möttes av oväder. När vi kom fram till hotellet i Hue tyckte de så synd om oss att de gjorde te åt oss. Jag har nog aldrig fryst så mycket i hela mitt liv.


Bilder från Hoi an.

location: Thanh Thuy guesthouse and new hotel, Ninh Binh, Vietnam

För ett tag sedan var vi i Hoi an. Detta var en mycket mysig destination och jag kommer rekommendera staden till folk somm vill åka till Vietnam på en vanlig låt säga två veckors semester. Staden var ungefär som stockholms Gamla stan men i vietnamesisk stil. Många små mysiga restauranger längs floden och shopping (mest "sy-upp"-butiker med hur mycket trendigt som helst) fanns det massor av. Trots mängden turister fick man ändå känna av lite av riktiga Vietnam (pulsen, människorna, marknader och att staden helt enkelt inte heter Hanoi, Saigon eller Nha Trang). Till och med en strand för de badsugna fanns ca 5km därifrån (fanns massa hotell precis där också) som såg precis ut som alla stränder längs Vietnams kust, lite blåsig, lång och rätt så folktom.

Vietnam är ju inte landet för sol och bad om man inte åker till ön Phu Quoc så att säga, utan mer ett land för backpacking (görna uppifrån och ned) om det bara så är två veckor. De flesta vi har träffat, unga som gamla, tar i alla fall en tre ställen på två veckor.


Här kommer lite bilder från Hoi an:


som sagt har de en massa mysiga restauranger. Priserna är dock lite högre på grund av turistantalet.






men på gatorna med mycket backpackers kan man hitta billig (läs: billigare) mat också.








de gör till och med specialbeställda skor. Du kan peka på en sko i vilken tidning som helst och de gör dem... Vissa var hur flotta som helst.










ville bara visa hur korta de är. ser ni hon i rött? vuxen människa, inget barn.


vissa gator byggde de om.




mycket fina gränder.


och den smått skabbiga men ack så mysiga floden.




de har en fin marknad.






så har de vackra människor med inte en rynka för mycket.

och såhär såg stranden ut:








den 26 januari klockan 23.00

location: APEC hotel, Vinh, Vietnam

Hej Folket!
Har haft så mycket problem med alla uppkopplingar äverallt eller så är det blogg.se som strular för det går knappt att lägga upp bilder. Nu ligger jag jätte mycket efter och det gillar vi inte!
Från Hoi an åkte vi i alla fall till Hue där vi stannade en dag och sedan åkte vi till Dong Hoi (det var den absulut hemskaste åkturen, rak "motorväg" hela vägen och det spöregnade konstant). Idag har vi åkt från Dong Hoi till Vinh, och det har inte regnat hela dagen, bara halva. Däremot har det blåst enormt! Tror att det är lite storm och regnperiod här!? Fryser gör vi också. 20 grader med blåst och regn är inte mycket att skryta med, inte särskillt varmt heller. Idag bäddade jag ned mig under det tjocka täcket när vi kom fram för varmvattnet fungerade inte.
nej nu får det vara nog, nu vill jag ha sol!!!

Imorgon åker vi till Ninh Binh (ca 20 mil) och efter det stoppet blir det Hanoi (igen).


sektion 2 bestod alltså av:

Hoi an - Hue
Hue - Dong Hoi
Dong Hoi - Vinh
Vinh - Ninh Binh
Ninh Binh - Hanoi

Inte mycket att se denna väg då man bara åker på den stora vägen (1A) hela vägen, men vägen från Hoi an till Hue var däremot helt fantastisk!



bilder kommer snart hoppas jag. (uppdatering den 27 januari kl 18.00: idag funkar allt som det ska så nu kunde jag publicera detta och bilder dyker nog upp idag snart)

 

sen så undrar jag om någon vet hur man kodar för att få bort understrukningen på länkarna till vänster?

 


lite för bra människor.

denna kvinna är ju lite för begåvad för sitt eget bästa tror jag. jag menar lyssna bara på denna låten!
och till råga på det, lite för mycket snygg. äckel!



No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one's laughing at God when they're starving or freezing or so very poor

But God can be funny
At a cocktail party while listening to a good God-themed joke or
Or when the crazies say he hates us and they get so red in the head you think that they're about to choke



när man biter ihop tänderna, iiiih:ar och knyter fingrarna ur led.







bilderna är från denna sida!


Vietnam på motorcykel - sektion 1 - dag 6

Dagens rutt: Kham duc - Hoi an

Det blev 21 januari och vi gjorde det sista passet. Åt frukost i vårt lilla hus och kom iväg 09.30.



åkte ut på ho chi minh trail igen.





stannade och åt picknick vid risfälten rätt nära Hoi an.







anlände till Hoi an klockan 13.

och där var sektion ett avklarad. Sektion två blir upp till Hanoi!

Hur det var i Hoi an och bilder från det får ni snart se. Vi lämnade i alla fall Hoi an idag och det ska ni också snart få se på bild för vi stannade på världens finaste ställe! Helt fantastiskt!

location: Phong nha hotel, Hue, Vietnam.




Vietnam på motorcykel - sektion 1 - dag 4 & 5

Rutten dag 4: Kon Tum - Kham duc
Rutten dag 5: Vi var bara i Kham duc för att vila våra stackars rumpor.

Det blev den 19 januari och vi vaknade upp i den lilla staden Kon Tum och var så hungriga att vi nästan tänkte dö. Men. Vi gick ut på matjakt och såg ett gatukök som såg ut att ha något gott men vi hade rätt fel.



Jag frågade om jag kunde få EN stycken rispankaka och vipps fick vi två fulla tallrikar med säkert femton uppslaffsade rispankakor. vi tackade och tog emot och bärjade äta. mm. rispankaka ur näsan, öron och allt var den kan vilja ta vägen. det blev rätt mycket rispankaka. magfyllnad tänkte vi.






det kostade dock 4kr för två personer så det var ju inte helt åt skogen att det inte var mumma.
sen startade jakten på något mera ätbart. hittade den fantastiska banhmi vagnen. kruxet är bara att förklara för tjejen att vi ENDAST vill ha ett stekt naturellt ägg på en helt vanlig baguette, utan "kycklinghår", soya eller diverse andra konstigheter. ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. denna gången hörde till det sistnämnda. vi tyckte vi var tydliga, pekade och skakade på huvudet och sedan när hon gjorde den frågade hon ibland om hon skulle lägga i vissa grejer och ibland inte. ibland inte var mycket mindre bra för då hamnade ovälkomna varor i mackan och vipps så var detta målet också en flopp. bajs och sånt.





vi tog lite bilder på Kon Tum.






lägg märke till de levande hängande hönorna på mopeden. det är så det funkar, de pekar på några de vill ha, tar upp dem upp och ned i fötterna och hänger ihop flera stycken i ett snöre i fötterna (upp och ned), sedan slänger de på dem där de har plats, så hänger de där och skriker tills de kommit hem till den nya ägaren och blir stekta levande.





sedan bar det iväg på Ho chi minh trail som är ett måste att besöka med motorcykel/moped i Vietnam. Det är en väldigt lång slingrig väg uppe i bergen. Extremt fin väg och massa mysiga byar. Vi stannade i en "by" och hittade en mycket intressant bro som vi var tvugna att motvilligt stiga ut på efter att vi sett en MOPED åka på den. jösses. den var bokstavligen upphängd i ståltråd.




efter ett tag kom en moped till som råkade få hål på en av sina rispåsar mitt på bron. Vi hade lustigt nog tejp i väskan och sprang såklart dit för att hjälpa till att laga. han blev glad.





fotade lite småknattar.





råkade åka väldigt fel, vilket var tur för vi såg så mycket fina platser.



plockade omogna bananer.





vi har som ni kanske inte vet typ pyspunka på bakdäcket men det fungerar jätte bra om vi fyller det kanske varannan dag. Denna dag fick vi hjälp av den här mannen.



vi såg fina vattenfall i bergen. många.



Efter att ha lämnat ett av de två ställen vi haft i åtanke att stanna äver natten på och lämnat det två timmer innan solnedgång mot en svart himel i tron om att det skulle vara lika långt till ställe nummer två som lonley planet-kartan visade kändes en mindre stund bra. åkte upp i de coolaste av berg man kan tänka sig, upp i molnen, dimman och till en början duggregnet. Efter att vi åkt rättså länge och solminutrarna sakta började räknas ned började vi bli lite smått stressade. Det hjälpte inte när gud druckigt för mycket öl (för er imbeciller som behöver översättning: det började regna väldigt mycket) och när stenarna på sidan av vägen med nedräkning till en mindre by visade 1km kvar och vi sedan inte kunde se skymten av någon by. Det började skymma och regna mer och mer och namnet på ställe nummer två verkade vist aldrig dyka upp.

Jag hade mina mörka solglasögon och såg allt med den sidan vilket inte gjorde saken bättre och klumpen i magen växte sig större medans det ändå på något konstigtvis kändes bra att sitta där på motorcykeln uppe i bergen, bland dimman och molnen i regnet och inte veta var man skulle sova när det nu blivit mörkt. Man känner ju sig lite som en sköldpadda, vi hade ju allt vi behövde bak på motorcykeln, vårt hus var ju där, på motorcykeln. Efter det blivit riktigt mörkt fann vi tillslut lite lite civilisation längs vägen och en gatusten visade en by som hette Kham duc (inte stället vi siktat in oss på, för det verkade visst inte dyka upp) och vi tänkte att nu tar vi första bästa ställe vi ser och väntar inte på stället vi tänkt oss.

Sen dök den upp. Den fina skylten med "Hotel" skrivet med stora blå bokstäver och en pil till höger. Vilken lättnad. Vi åkte ned på en liten liten lerig grusväg och kunde knappt se något framför oss. Det var inte bara ett hotell utan flera så vi frågade på två men de hade fullt så vi tog det tredje.


Vi spänderade två nätter där för vi hade så ont i våra rumpor.
Den 20:e var vi mest i vårt lilla hotellhus och fixade med bilder, kollade på tv och gick ut i regnet för att äta lite smått ibland.


såhär såg vårt "hotellrum" ut. stiligt va? ett litet hus.




vi var tydligen väldigt viktiga människor. det stod folk och sopade vår trappa hela dagen, det säger väll allt, eller?


såhär såg min pupp ut hela dagen i sitt prickiga regnskydd. hur söt var inte han?
nyp i kinden och klapp på nosen liksom.


I lilla Kham duc träffade vi en pöjk som cyklade samma väg som vi åker motorcykel genom Vietnam. Lite tuffare än oss helt klart.
sugen?



Vietnam på motorcykel - sektion 1 - dag 3

Dagens rutt: Buon Ma Thuot - Kon Tum

Det blev den 18 januari och vi lämnade Buon Ma Thuot, Hanoi bakery, baguetterna och yoghurten (baguetterna och yoghurten förföljde oss dock) för att spana mer på Vietnams vägar. Landskapet blev bara coolare och coolare och vägarna var till och från väldigt dåliga.



vi stannade och läste kartan ibland. Det blev ändå en del felåkningar.





dessa alléer är väldigt väl förekommande.




Vi fann en liten uppsammlare... Vet någon vad det är? jag tänkte direkt på tuggummiträd, men de växer väll mer i regnskogsmiljö?









Vi har rustet med regnskydd varje dag för det kommer oftast skurar eller är helt igengrått.



Längs vägarna finns det alltid rastplatser. Vi stannade på en och åt dagens picknick. Så fick vi te, välbehövande för dagens kyla och blåst i bergen.





Vi åkte in i by efter by....



stannade och tankade efter vägen och alla barn tyckte att vi var hur spännande som helst.



När vi nästan var framme i Kon Tum välkomnades vi med regn och sol och resultatet av det.
vi stannade ju såklart en snabbis för att fota. risfälten är så vackra.











Sen sov vi en natt i Kon Tum. En supermysig stad med bara lokalbefolkning. Inga restauranger här heller så det blev gatukök, baguetter och yoghurt.




Vietnam på motorcykel - sektion 1 - dag 1 & 2

Rutt dag 1: Nha Trang - Buon Ma Thuot
Rutt dag 2: Utflykter kring Buon Ma Thuot

Hälften av nöjet var att köpa motorcykeln och fixa allt innan man skulle åka.
Det blev morgon den 16 januari och vi gick upp tidigt och fixade för avgång i morgonsolen utanför Bao Khanh guesthouse.









Efter att vi plastat in väskorna, för skydd mot damm och väta, vinkade vi farväl till de som intresserat sig av oss på morgonen. På vägen genom staden träffade vi folk som hjälpt oss att fixa allt och de tittade på oss och log som att; "så de har alltså köpt en. de ska alltså göra det" och vinkade sedan vänligt när vi åkte iväg med vinden i håret. I början var det lite läskigt med all packning, jag tänkte hela tiden att den skulle flyga av, men det hände såklart inte. Blå himmel välkomnade oss på vägen när vi kommit ut från staden.



Sen kom bergen och landskapet. Vägarna som inte blir en ny väg. Vägarna som inte är raka mer än 10 meter. Allt gick bra och vi stannade för drickpaus.



Vi åkte och åkte och åkte tills vi tillslut kom till Buon Ma Thuot, efter ca fem timmar och 200km. I denna extremt oturistiga stad hade vi "svårt att hitta hotell", tjaa vi fick fråga runt på massa ställen, men efter ett tag var det en man på moppe som ville hjälpa oss och visade oss några stycken. Tillslut hamnade vi på ett minilitet hotell som var hur billigt som helst:




vi bodde i ett rätt skabbigt rum med läskiga sängar, men vi sov bra ändå.


så hade vi balkong.

Staden hade absolut inga restauranger så vi fick tillbringa alla måltider på Hanoi Bakery med massa bakelser, yoghurt och chokladdrycker. Det var ju inte helt fel det heller.







Morgonen efter var vi jätte hungriga och köpte massa baguetter och gick återigen till Hanoi Bakery.
Gick förbi en stor gatumarknad också.





Vi lämnade packningen på hotellet när vi beslutat att sova där en natt till för att åka på utflykter kring Buon Ma Thuot. Vi åkte först längs en väg och hittade ett stort mystiskt berg som vi ville gå upp på.









Det var tydligen en plats för bröllop för vi hittade en liten grop med inbjudningar och massa klotter på berget som bland annat liknade hjärtan och namn. Vi funderade på att ta en inbjudning men avstod.





På berget blåste det helt enormt mycket så vi lekte lite med vinden.







Sen satte vi oss på läsidan och åt picknick. Återigen baguetter.




Åkte sedan vidare för att hitta några vattenfall men vägen dit var oförstålig så vi misslyckades med den sevärdigheten.



Jag försökte fota när vi åkte... Det var rätt svårt.









Sen kom vi tillbaka till Boun Ma Thuot och åt lite mera baguetter och yoghurt. hela kostcirkeln var helt klart inräknad under dessa dagar.



mail till mamma från Kon Tum

"heeej! är nu i Kon Tum, en liten liten stad med bara lokalbefolkning.... har inte sett en enda turist sen vi började åka in i landet, förns idag på detta lilla hotell i denna lilla stad mitt i ingenstans, ett par, lite äldre än oss som också åker motorcykel (de åker dock på två) genom vietnam fast uppifrån och ned. hehe.
jag har såååå ont i sjärten! har åkt 8 timmar idag typ. hur kul som helst men jobbigt för rumpan. men det är kul på samma gång, vi sitter och säger "aj min sjärt, aj min sjärt, aaaaj min sjäääärt" hela tiden och bara skrattar. mötte denna stad i solnedgången och fotade en regnbåge över risfälten, fint.

det här e så coolt. åker på ställen som man "bara ser på film" (fast gör inte ens det, det är coolare). hela känslan att sitta på en hoj med sjukt mkt packning på slingriga vägar med lastbilar och sjuhundra mopeder eller ibland helt själva, och åka förbi risfält, berg och dalar, och skrika "heeeeelllloooo" till små barn som vinkar hysteriskt som att vi skulle vara de där vita västerlänningskändisarna de bara sett på tv när de varit i deras mormor och morfars lyxiga träskjul som till och med har tv...
vi har verkligen sett alla sorters hus idag.

vet inte hur vi gör imorn. jag vill äta mat och det finns bokstavligen inte mat i dessa byar, måste till Hoi an. haha. har precis käkat i en av de två "restaurangerna" på gatan med stolar och bord av trä lika små som de minsta barnuppsättningarna vi har i lekstugor, i ett skjul med en söt tjej som slänger fram lite olika tallrikar med grejer på och visar hur vi ska rulla rispapper-vårrullarna och alla vietnameser runt om skrattar åt oss när vi koncentrerat inspekterar och balanserar vårrullen med pinnarna. har käkat yoghurt också. yoghurt är det jag levt på under de senaste dagarna. men det går ingen nöd på mig, men jag e sugen på restaurangmat a la turist. orkar nog inte hela vägen till hoi an imorn och då måste vi i så fall sova i nån mindre by som inte ens står med i lonley planet.... får se hur vi gör. kanske stannar här en dag och sen satsar hela vägen i övermorgon... ingen aning."




dagens pass

Idag blir det ett kort pass. Har för ont i rumpan för att åka långt.
Är nu i Kon Tum (5) och tänkte stanna någonstans mellan Kon Tum och Hoi an (6). Det är bara det att det bara finns ministällen där (och inget står med i lonleyplanet) så vi får se vart vi ska sova. I värsta fall får vi väll fråga någon på gatan om vi kan sova hos dem. Det löser sig! Idag ska vi i alla fall åka på Ho chi minh rail (6) uppe i bergen, coolt!



Dag 1: Nha Trang - Buon Ma Thuot. ca 5 timmar. ca 200km.
Dag 2: Utflykter kring Buon Ma Thuot. ca 5 timmar. ca 200km.
Dag 3: Buon Ma Thuot - Kon Tum. ca 8 timmar. ca 300km.



la upp en reseinfo igen, lite pimpad dock.




Vietnam by moto

location: Viet tram hostel, Kom Tum, Vietnam.

Hej. Har verkligen inte tid att göra något ambitiöst inlägg nu så jag slänger upp lite blandad kompott bilder. Mer kommer en annan dag!





























inga svenska bokstaver

xin chaooo!

sitter pa posten och skriver. har inte orkat leta upp wifi, sa ni far klara er utan bilder och utan de svenska bokstaverna. ville egentligen bara saga hej.

Det ar fantastiskt kul och gar hur bra som helst. ni ska fa se bilder sen hur det sag ut med packningen nar vi akte ivag. Lamnade Nha Trang igar klockan 09.15 och akte hela vagen till Buon ma Thuot, det tog ca 5 timmar. Akte upp i bergen och det blev genast kallt. Regnade pa ganska bra men vi hade rejala regnskydd sa det gick bra. Val framme tog vi in pa ett minihotell efter valdigt manga forfragningar runt pa olika hotell, men alla var fulla (kan inte forsta att de var fulla i denna stad). Har inte sett en enda turist och inte heller en enda restaurang. Igar kakade vi middag pa ett bakery. Imorse gick vi upp tidigt och gick till marknaden for att kopa brod och gick sedan till Hanoi bakery for att kopa lite annat smatt och gott. Sedan drog vi ivag.

Planen var att hitta elefanterna, vilket vi inte gjorde, men det gjorde inget for hela turen var sa otroligt fin. Akte forbi risfalt, sma sma trahus med djur och dar det satt en familj utanfor och vinkade at oss, extrema vyer och berg. Alla tyckte dessutom att det var otroligt kul att ropa "hello", springa efter eller halla handen nar man akte paralellt med mopparna.

Ska sova har en natt till och imorgon bar det av till Kontum.

Bilder kommer en annan dag. Har filmat mkt for det ar det enda som kan komma nagorlunda nara verklighetsbilden. 

Ses! 


"chinese bullshit"

location: Bao Khanh guesthouse, Nha Trang, Vietnam.

Hej oroliga människor, ni behöver inte vara oroliga!
Här är "mopeden" vi köpt.



Det blev en "chinese bullshit" moppe så vi får hoppas att vi tar oss fram en bit i alla fall eftersom alla vietnameser säger "chinese bullshit, chinese bullshit, you never know, tomorrow maybe broken". Men vi valde mellan en 35 år gammal Honda och en två år gammal chinese bullshit och drog slutsatsen att en två år gammal dålig måste vara bättre än en 35 år gammal bra. kanske.

I kronor kostade den 1800kr vilket är 900kr/person. Så vi resonerar som så att vi får ha kul med den så länge det varar. Det blir ju av syftet Färdmedel, för att vi ska kunna se saker vi aldrig skulle se annars. Självklart ska vi köra så försiktigt så försiktigt och med förstånd.









Tanken är att vi ska köra till Hoi an på ca fyra dagar och stanna på ett antal ställen på vägen. Ska försöka ta oss till några elefanter och vattenfall innåt i landet från Nha Trang. Får visa på en karta, tror det blir lättast.

Mopedfärd sektion 1: Nha Trang till Hoi an


Så här ser planen ut för tillfället, kan nog ändras och så.
Börjar åka från Nha Trang till Buon Me Thout (1,4) imorgon bitti för att sedan fortsätta ned till ett ställe som ska ha elefanter, Lite ovandför Lien son (2). Sen vidare upp igen till Buon Me Thout (4). Tar sedan en tripp till några vattenfdall som ska ligga väster ut (3) och åker sedan tillbaka till Buon Me Thout (4). Det är alltså två utflykter (2,3) från den rätt stora staden Buon Me Thout.


Sen bär det sig av uppåt mot Kontum (5) och vi fortsätter mot ho chi minh rail (6) vilket man kan säga är en väg i bergen de använde under Vietnamkriget.
Sen Hoi an, där vi stannar ett par dagar. Har hört att det ska vara jättefint där och vi har blivit rekomenderade att åka dit.

Vet inte om jag kommer ha internet på ett par dagar nu, det återstår att se. Annars återkommer jag (här) när vi anlänt i Hoi an.


Idag har vi köpt de grejer vi behöver:
- en enliters flaska att ha extra bensin i (mopeden har dock en 8 liters tank inklusive reservtank)
- två tunna regnkappor
- en stor tjock regnkappa
- fler spännband
- planka som vi raggade tag på inne på en byggarbetsplats och ville ge pengar till en snubbe som vägrade att ta emot dem. Snäll!
- massa svarta 90 liters plastpåsar
- tejp

Ikväll ska vi få hjälp av ägaren till guesthousets son att fixa det sista som att fästa plankan på pakethållaren och att limma en liten grej.
Imorgon bär det av.




Nha Trang beach wave in nightlight





motobike och en kväll i Nha Trang

Det är molnigt och skurigt här i Nha Trang, men vi saknar inte att vara på denna strand för den är tråkig och ful. Detta ställe är verkligen överskattat, men trevligt ändå.

Vi är rätt kända här nu, åker runt med massa lokalbor som visar olika lätta motorcyklar och tillbehör. Det är nämligen så att vi nu har köpt en. Har fått så himla bra hjälp. Så fort vi säger till någon att vi behöver något så dröjer det inte länge förns vi sitter på deras moppe och de skjutsar oss gratis till ställen som säljer det, det kallar jag vänligt. Vi har haft möten med folk hela dagarna och nu är det klart. Imorgon ska vi köpa tillbehör. Vi har redan köpt rejäla hjälmar, stor detaljerad karta och spännband men ska imorgon köpa regnskydd, plastpåsar, tejp, planka (om vi inte ska be killen bredvid hjälpa oss att svetsa något) och om det nu var något mer kommer jag ej ihåg. Vi ska alltså åka från Nha Trang till Hanoi. Bilder på motorcykeln får ni imorgon.

Nu skippar vi att ta dykcert här vilket är lite synd för att vi lärt känna en svensk dykinstuktör som bor här som kunde ha privatkurs med oss rätt billigt. men men...


Idag på kvällen tog vi med kameran på kvällen för att ta lite bilder.


i trappan på väg ned ut från guesthouset.




gatan utanför guesthouset.


åt på ett ställe där man skrev beställningen själv. haha: 1 banan&choklad pankaka, 1 ris med ägg, 1 lemonjuice, 1 choklad milk.


bokförsäljning.


fortsatte till Guava-baren och spelade kort och tog en öl....


















tanken är nog att vi går upp tidigt på lördag och sticker vidare.


snorkeldyk

location: Bao Khanh guesthouse, Nha Trang, Vietnam


Igår var vi ute på en tur som såg ut så här:


vi tog en båt till en av de kändaste dyköarna här.


fick utrustning.


snorkeldök på två olika ställen med rätt så dålig sikt, på det ena stället speciellt. tyvärr svek vädret oss och det var molnigt hela dagen.







försökte fota saker i vattnet.


såg på när folk dök och det blev fina bubblor.


vi hoppade från båtens andra våning.




så hängde vi upp och ned i vattnet.


såg sjöborrar och lade märke till det blåa i mitten som jag inte sett förr.




så här såg vi ut efter att vi sprattlat runt i vattnet ett antal timmar. så frös vi faktiskt också för att tillägga.


N h a T r a n g

location: Bao Khanh guesthouse, Nha Trang, Vietnam

Nu är jag i Nha Trang. Kom hit imorse klockan 05.30 och tog en taxi till guesthouset som vi siktat in oss på. Vi fick väcka ägaren, en jätte söt liten gubbe i pyjamas (föresten så går alla runt i pyjamas här i Vietnam, avundsjuk!), så vi kunde få ett rum. Gick ut och letade frukost och gick sen tillbaka till rummet och sov i tre timmar för att ta igen lite förlorad nattsömn. När vi vaknat gick vi ut och åt lunch och badade lite i monstervågorna. Pratade sedan med massa dykcenter och blev sugna på att ta dykcert här i stället för i Thailand där vi hade tänk ta. Efter några övervägningar så ska vi ta det i Thailand. Jag har ju dessutom mitt brännsår som luckras upp och varar hela tiden när jag badar så detta kommer bli ett fult ärr PÅ tatueringen. Ska försöka att inte bada nu på nån dag.

Träffade en Vietnamesisk glad prick från "easy riders" som vi ska möta över en öl i morgon kväll för att diskutera lite. Han och hans kompis ska nämligen få ta oss till Hoi an på fyra dagar på motorcyklar, med massa stopp på vägen. Måste ju vara hur coolt som helst att se lite mer Vietnam och lite mindre buss! Återkommer med hur vi ska göra imorgon när vi träffat honom.

Har precis ätit indiskt, mmmmm. Nu ska vi titta på tv och sen sova tidigt.

Gud vilket ooriginellt inlägg detta blev. skäms!



fiskarby, minigolf, biljard och en pizza.

visumen är avklarade och förlängda till 12 februari. just nu sitter jag och tittar på en eldshow på POGO-bar för att vänta på bussen. ska ju åka till Nha Trang inatt. ska snart lämna tillbaka mopeden och dra oss tillbaka till guesthouset och fördriva tiden lite mer. så här har dagen sett ut:


åkte förbi en fiskarby.

det var varmt och vi var glada.


åkte till en minigolfbana och drack läsk.






spelade sedan minigolf och var arga på banunderlaget.




men ibland gick det extra bra för mig och extra dåligt för daniel, då var Jag glad.


åkte sedan till DJ station där vi spelade biljard.










och vi delade på en margarita.










sen visste vi inte vad vi skulle göra så vi gick och lade oss i två soffliknande grejer och sov ett tag tills solen gått ned.



mopedstaden

här kommer några bilder från när vi var i Hanoi, det är ju nämligen dit upp vi är på väg nu igen. det var nästan en månad sedan vi var där, tiden går fort!



där åt vi springrolls


fick tvångslagade otrasiga skor på gatan och vägrade såklart att betala.


gick på gatorna i old quarter


svettades


åt baguetter till frukost varje dag.


gick på marknader


snodde vietnameshattar av folk


drack bia Hanoi


korsade gatorna


pussade små små hundar


köpte frukt på gatan.


försökte ta klassiska bilder, men misslyckades lite.


ströade runt och lekte här och där.




ungefär det gjorde vi.

var är vi på väg?

location: Nhat Quang guesthouse, Mui ne, Vietnam

Imorgon, söndag, på natten (01.30, så det är egentligen måndag) åker vi vidare med en buss på ca 5 timmar till Nha trang. Checkar ut från hotellet klockan 13 och har sedan ett antal timmar att döda fram till 01.30. Det ska bli väldigt kul att fortsätta, det blev ju rätt så länge här nu på grund av visum och sjukdom. I Nha trang ska vi mest syssla med vattensporter är det tänkt. Måste ju åka till Dalat också som tydligen ska vara väldigt fint. Får väll ta nån tvådagars tur(?) dit kanske.



Nu har vi ganska nyss ätit lunch. Min kostade 12kr inklusive dricka. Det går att leva billigt!



åttonde dagen på tioåret

idag har vi badat i jätte höga vågor som bröts jätte långt ut (surfbräda ja tack!), åkt moped på stranden, ätit bananasplit, åkt till Phan Thiet och köpt pomelo, ätit supergod pasta, rensat näsan och hjärnan med saltvatten, frisserat oss och tittat på musikvideor på MTV.






juste, måste tillägga att jag har bränt min ballerina på avgasröret så hon har ett brännsår på sig. ibland är jag ett riktigt SNÖRE! hoppas hoppas hoppas det läker fint!



det märks att Kina ligger långt bort.

här är ett gamalt inlägg från resdagboken (idabella) om när jag var i Kina. Det var nämligen så mycket konstigheter att man kunde göra en lista på det. Kunde skriva dit miljoner grejer till och detta är bara en bråkdel.
Åk till Kina!



- billigt
en frukost på gatan kostar ca 3kr. en läsk ca 3kr. en lyxig lunch på ett riktigt fint hotell med bra service ca 30kr. en öl på ett hotell för ca 10kr (på gatan ca 3kr) och en drink för ca 25kr. mc donalds har halva priset jämfört med sverige. taxi 5km ca 20kr. tunnelbana var man vill ca 3kr. hotellnatt varierar mycket men går att hitta riktigt billigt. buss var man vill för ca 1kr.

- bäbisar/barn har hål i byxorna mellan benen och visar rumpan och diverse framorgan. hehe, för att kunna lära sig kissa? eller för att de inte har råd med blöjor?

- kineser är extremt snuskiga. petar i näsan totalt odiskret på tex. tunnelbanan, pruttar, gör diverse mindre trevliga harklingar/snorlobbor och spottar överallt, skräpar ned som dårar och kissar och bajsar som elefanter runt om deras toaletter (läs: hål i golvet)

- vissa toaletter är som en nedgrävd toalett dvs. som ett hål i golvet. De sitter på huk och kissar och bajsar med öppen dörr och torkar sig inte, det finns aldrig toapapper på toaletterna.

- folk kör mycket bil/mopeder och röker som skorsstenar vilket resulterar i sjukligt mycket rök. är ett moln över Peking. Absolut mer män som röker och man kan ibland bli erbjuden en cigg med kommentaren "chinesesmoke". Cyklar gör de också extremt mycket.

- mycket säkerhetskontroller överallt som tex. innan man ska åka tunnelbana måste man lägga sin väska på ett röntgenband.

- de är rätt vänliga när det gällar service (dvs. de vill tjäna pengar på en) men knuffas och puttas på gatan och har ingen aning om vad kö är för något. service som vi i Sverige tar förgivet existerar sällan och de har svårt att acceptera att de har fel.

- mycket vildhundar överallt.

- lättframkomligt som turist då allt står på engelska och är lättförståliga system i tex. tunnelbanan. Tur det eftersom det i vissa provinser är nästan totalt omöjligt att prata engelska.

- hightech tunnelbanor och stationer i storstäderna.

- rena gator! och i alla butiker. alltid någon som går efter en och sopar bort ens fotspår. (de skräpar ned extremt mycket men har överflödigt antal städare).

- överdimentionerat antal jobb då det finns tex. hissvärdar, övergångsställenvärdar och miljontals städare.

- de säljer hundar i bur på gatan och sköldpaddor i snapsglas i mataffärerna.

- de säljer kycklingfötter och bläckfiskar överallt i mataffärerna. På marknader kan man se kött som hund och kanin (då så man verkligen ser vad det är, inte liksom ett köttstycke utan en hund och en kanin). Kan även köpa en levande höna på gatan.

- dom kör som idioter. thailand och alla andra länder kan slänga sig i väggen. tutan används inte direkt som i sverige ("vad fan gör du?"-tuta) utan som en "akta jag kör nu" eller "här ska jag fram" eller "jag kör om dig nu" eller "det är skymd sikt nu så jag varnar dig -tuta. Blinkersen används också på ett ytterst lustigt vis. På en fyrfilig motorväg blinkar ibland den som ligger i körfältet längst till vänster till vänster, varför har jag inte listat ut, sen kan de svänga till det till höger och fortfarande blinka vänster. samma när de ligger till höger. hmm....

- visst att sveriges "kösystem" och försiktighet kan vara något att skratta åt, men vad tusan, det handlar ju bara om rättvisa och vänlighet att se efter om någon annan kanske har väntat längre. här är de faktiskt sjukt egoistiska, det är som som ska fram först, inga konstigheter. den som trängs bäst vinner. för att inte tala om tunnelbanan. jag som tyckte svenskarna var efterblivna varelser som inte låter folk gå av innan man går på, men det fanns tydligen värre exempel - kineser. folk tar sats och springer på.

- maten är inte som vår svenska tolkning av kinesmat. det man oftast stöter på är friterat av olika slag, degkrusiduller, dumplings, sött bröd, fem cm tjocka nudelliknande nudlar, maskliknande pastasorter, färglada frigolitliknande bitar av något jag inte har en aning om vad det är, äggsörja med frön som ofta är till för att ätas efter måltiden (smakar som rå äggula), pannkaksliknande deg med olika innehåll. allt kan ibland se ut som låtsasmat och inte smaka någonting.

- de dricker te som sverige dricker kaffe. dvs i behållare påväg till jobbet, till maten, efter maten och till fikat. jämt och ständigt. det finns såklart alltid vattenkokare på hotellrum och i tågen (ej i vanliga tunnelbanan dock).

- de har alltid morgongympa i parkerna när solen går upp, vilket resulterar skukt viga tanter. de sitter även ofta på huk överallt så de har mjuka knän. Man ser ofta något som ser ut som en lekpark för barn men är som träningsredskap för vuxna, dvs en lekpark för vuxna.

- de har alldit två lejon utanför ingångarna, en på varje sida. honan till vänster och hanen till höger.

- alla är väldigt smala, man blir chokad om man ser en tjock kines. ölmage på killar är väll förekommande men det kanske är för att buddhas mage symboliserar lycka.

- Som tiggare är det väldigt populärt att vissa sina saknade kroppsdelar. de kan till exemel ligga och visa deras avhuggna blodiga arm. det vidrigaste var när en man släpade sig fram utan ben på golvet i den fulla tunnelbanan. Det är även poppis att sitta med sin sjuka unge i knät som kan sakna både det ena och det andra. det känns som bra föräldrar, att tala om för sin unge att livet är kört redan som liten.

- i bussar sover de inte bakåtlutandes utan frammåtlutandes dvs lutandes på sätet framför och gärna på och över grannen (detta måste imiteras).

- Man ser aldrig barnvagnar. Barnen bärs med rep eller sjalar på ryggen.

- De spelar ofta spel ute på gatan, tex. kinesiskt schack.



a small white bunny plays 'draw and fold'

idag har vi suttit på restaurang och lekt "rita och vik-leken" i mitt kaninblock. jag gillar ju inte kaniner, inte det minsta, men detta block blev jag kär i.
ikväll ska vi mest kolla på tom och jerry.















reseinfo






photoshoot sand dune







surfing on a sand dune in wednesday afternoon

igår tyckte vi det var dags att åka till de vita sanddynorna så vi hyrde manuella mopeder, tankade och drog iväg.
väl framme surfade vi på sanden och drog en misslyckad photoshoot innan kameran blev helt täckt av sand. det blåste nämligen enormt så det gick knappt att titta.


åkte fel ett antal gånger innan vi hittade rätt.







hittade ett fint träd som vi lekte med.









och här har vi den vita sanddynan (som inte ser så vit ut på bilderna...)























red canyon.



tuppfight

blev precis inbjuden att komma närmare och titta på tuppfight.

I  M  B  E  C  I  L  L  E  R  (!)

doppa mig

location: Nhat Quang guesthouse, Mui ne, Vietnam

nu är båda friska. igår badade vi i poolen hela eftermiddagen efter att vi varit hos läkaren. Så skönt att bada igen!
här är mer bilder från guesthouset vi bor på, endast poolbilder dock. för vi har ju faktiskt en liten liten pool, som vi brukar ha alldeles för oss själva ibland. enjoy:





















lite om Tibet

fortsätter lite på Tibet eftersom det var så otroligt coolt. några kanske inte tittade på min resdagbok då...
var där i 11 dagar i november detta år.
om någon är intresserad av att åka dit så kan jag rekomendera att åka till Chengdu i Kina och bo på Sim's cozy hostel och därifrån ta en tour till Tibet. Jag rekomenderar dock att vara där under en längre tid än jag var eftersom det tar ett tag att ställa om sig inför höjdskillnaderna. Vi var liksom uppe på 3000m dag 1 och dag 3 på 5000m vilket var alldeles för snabbt... dock är ju jag från sverige, vilket är väldigt platt. det absolut roligaste var nog att vi var en så stor grupp, alla runt samma ålder.

Man ska veta vad man utsätter sig för innan man åker dit för det är påfrestande som tusan att vara där. att gå upp för en trappa i Lhasa gör en sjukt anfådd och man kan känna sig spyfärdig. det är svårt att andas och man kan ständigt må illa. Man ska dock veta att Tibet kan vara det coolaste man någonsin sett och att man måste ta risken att åka dit. Även fast jag önskade mig hem många gånger när jag var där.

Spenderade en del dagar i Lhasa och åkte jeepar till Shigatse och mount everest basecamp.

Här kommer lite av bilderna:


åkte tåg dit. det var påfrestande men jätte häftigt. första dagen orkade vi i alla fall spela lite kort. här e Mike och Victor.



sen gick det utför. tåget som går till Lhasa är ju nämligen det tåget som är uppe på högst höjd i världen. så det fick bli syre i slangar från väggen.



väl framme i Lhasa såg vi Potala Palace på kvällen


...och på dagen



på vägen upp för potala palace är det miljontals trappor. allt för att jävlas med turister! jag fick ta 10 i taget och flåsade som en trött hund. ville spy.



halva vår grupp.
från vänster: daniel, jag, victor, christoff, tre italienare, en från singapore.


Vi lämnade Lhasa med våra jeepar och besökte en helig sjö där de precis hade kuttat kroppar och slängt ned i vattnet.


red på en yak. sjön ser retuscherad ut men det är den såklart inte.




vår jeep blev attackerad av tiggare som böjde sig in och tog saker.



här ser vattnet definitivt retuscherat ut. absolut det blåaste vattnet jag någonsin sett!



munkar utanför ett av alla tempel vi besökte. riktigt faschinerande att se hur religiös en människa kan vara. lite smått iq-befriat skulle jag säga....



det fanns många söta smutsiga barn som man kunde ge en kaka till och klappa på kinden. de viste inte riktigt hur man skulle bete sig utan var bara oförskämt söta.



åkte off road med jeeparna och spydde ut genom fönsterrutorna.



och självaste mount everest. upplevde inte mycket mer än en bild där eftersom jag blev väldigt sjuk av höjden. Fick syre och tabletter och återvände sedan till Shigatse och Lhasa.



när vi var tillbaka i Lhasa fördrev vi tiden med att andas, på en höjd som förut inte gick att andas på, och springa runt på marknader och kolla på människor som gick runt och bad.


jag och daniel gick till ett tempel som var bara för lokalbefolkningen, med vår personliga guide.



tibets klassiker.



hade en avskedsmiddag... här är som jobbade på sim's cozy guesthouse och fäljde med. tjejen till vänster var Sims fru.


Christoff och Victor


Christoff och Victor


och så tog vi flyget tillbaka till chengdu. häftigaste flygplansturen jag har gjort!



uppdatering sjukdom. och lite gamalt från Tibet.

nu mår jag bättre men har mått dåligt hela dagen. ska kanske få hit en läkare ikväll eller imorgon bitti för en koll.
har knappt lämnat rummet på tre dagar. igår var vi dock ute en timme på stranden vid solnedgången och studerade sandkrabbor. sjukt givande. vi bara satt där och tittade. skrattade och tittade. jag blev frälst i de små djuren. så coola.

________________________________________________________________________________________


denna bild är en gamal bild från när vi var i Tibet. passar ju nästan eftersom det var sist jag var sjuk på denna resa. berget bakom är mount everest. vi tre hade köpt likadana mössor i en armébutik i chengdu innan. coola eller hur? sen så hade jag köpt jackan där också. en riktig police-jacka. haha.


sjukdom

location: Nhat Quang bungalow guesthouse, Mui ne, Vietnam

såhär är läget nu:

Daniel har vart sjuk, dålig i magen och haft feber. Idag har jag feber. Vi skulle tagit en buss till Nha trang idag klockan 14 men har nu lämnat tillbaka biljetterna och blir till att stanna här i en vecka till. Vi ska ju nämligen förlänga våra visum, så det får bli härifrån eftersom det nu är en vecka kvar tills de går ut och det tar en vecka att förlänga.
Men det ska väll gå att stanna här en vecka till. Har ju pool och strand och moppar, och så ska vi ju kanske surfa.

Hoppas vi kryar på oss snart för det är minsann inte kul att ligga i denna sängen mer. obekväm är den också.
Panodilen har givit resultat så kanske kan ta mig utanför dörren idag.

här är två bilder från guesthouset vi är på nu (fler kommer sen):


lite såhär ser det ut.... långsmalt med rummen på vänster sida... poolen är borta till höger.


där bor vi... rummet till höger alltså. det är där inne jag sitter nu.


strandkossor kommer lassat.

en dag när vi satt på sranden kom ett gäng kossor gående.









liksom hallååå!



här avslutades det gamla året och de nya satte fart.

location: Mui ne, Vietnam


jag såg typ ut så här, dock en gnutta mindre hysteri i blicken.


vi åkte till baren Pogo, en surfbar.



när tolvslaget bärjade smyga sig på var det rätt fullt. vi träffade en snubbe som vi träffade på två ställen i kina. sjukt, alla gör samma rutt!



daniel vet hur man dansar!



det tändes en brasa på stranden. vi såg inte en enda raket.



vi spelade massa biljard med bland annat denna tös från Portugal.



daniel



tolvslaget kom och vi såg ut så här:


tolvslagetbilden



det bjöds upp till dans.



jag dansade ungefär så här coolt....



daniel och en skön snubbe.



det viskades hemlisar bland svenskarna.



maria och johan.



och som avslut på denna kväll tänkte jag bara säga att vi också har snögubbar, sådeså!



osedda bilder från phu quoc

här kommer de sista bilderna från phu quoc....
vi gick till en marknad en dag.



där hade de ankor som satt fast i varandras ben. framtiden såg inte ljus ut för dem. stackars.



likaså med hönor.


här kommer de sista bilderna från julafton...


fick gratis mat från hotellet på kvällen. förstod sedan varför det var gratis. vi satt och åt på stranden med solstolar som bord, mysigt!



jag och fluff tittade på solnedgången.



vi drack en rätt skabbig vietnamesisk dryck som såg ut som grodbebisar ni vet.






tillstånd

idag har vi vaknat, badat och fått skjuts till stan. och så har vi ätit där emellan.
imorgon blir det sanddynorna och på söndag klockan 14.00 avgår bussen till Nha Trang.





två bilder från restaurangbesök här i Mui ne.


de sista bilderna från ön phu quoc och nyårsafton-bilderna kommer innom kort.
ses!



RSS 2.0