det märks att Kina ligger långt bort.

här är ett gamalt inlägg från resdagboken (idabella) om när jag var i Kina. Det var nämligen så mycket konstigheter att man kunde göra en lista på det. Kunde skriva dit miljoner grejer till och detta är bara en bråkdel.
Åk till Kina!



- billigt
en frukost på gatan kostar ca 3kr. en läsk ca 3kr. en lyxig lunch på ett riktigt fint hotell med bra service ca 30kr. en öl på ett hotell för ca 10kr (på gatan ca 3kr) och en drink för ca 25kr. mc donalds har halva priset jämfört med sverige. taxi 5km ca 20kr. tunnelbana var man vill ca 3kr. hotellnatt varierar mycket men går att hitta riktigt billigt. buss var man vill för ca 1kr.

- bäbisar/barn har hål i byxorna mellan benen och visar rumpan och diverse framorgan. hehe, för att kunna lära sig kissa? eller för att de inte har råd med blöjor?

- kineser är extremt snuskiga. petar i näsan totalt odiskret på tex. tunnelbanan, pruttar, gör diverse mindre trevliga harklingar/snorlobbor och spottar överallt, skräpar ned som dårar och kissar och bajsar som elefanter runt om deras toaletter (läs: hål i golvet)

- vissa toaletter är som en nedgrävd toalett dvs. som ett hål i golvet. De sitter på huk och kissar och bajsar med öppen dörr och torkar sig inte, det finns aldrig toapapper på toaletterna.

- folk kör mycket bil/mopeder och röker som skorsstenar vilket resulterar i sjukligt mycket rök. är ett moln över Peking. Absolut mer män som röker och man kan ibland bli erbjuden en cigg med kommentaren "chinesesmoke". Cyklar gör de också extremt mycket.

- mycket säkerhetskontroller överallt som tex. innan man ska åka tunnelbana måste man lägga sin väska på ett röntgenband.

- de är rätt vänliga när det gällar service (dvs. de vill tjäna pengar på en) men knuffas och puttas på gatan och har ingen aning om vad kö är för något. service som vi i Sverige tar förgivet existerar sällan och de har svårt att acceptera att de har fel.

- mycket vildhundar överallt.

- lättframkomligt som turist då allt står på engelska och är lättförståliga system i tex. tunnelbanan. Tur det eftersom det i vissa provinser är nästan totalt omöjligt att prata engelska.

- hightech tunnelbanor och stationer i storstäderna.

- rena gator! och i alla butiker. alltid någon som går efter en och sopar bort ens fotspår. (de skräpar ned extremt mycket men har överflödigt antal städare).

- överdimentionerat antal jobb då det finns tex. hissvärdar, övergångsställenvärdar och miljontals städare.

- de säljer hundar i bur på gatan och sköldpaddor i snapsglas i mataffärerna.

- de säljer kycklingfötter och bläckfiskar överallt i mataffärerna. På marknader kan man se kött som hund och kanin (då så man verkligen ser vad det är, inte liksom ett köttstycke utan en hund och en kanin). Kan även köpa en levande höna på gatan.

- dom kör som idioter. thailand och alla andra länder kan slänga sig i väggen. tutan används inte direkt som i sverige ("vad fan gör du?"-tuta) utan som en "akta jag kör nu" eller "här ska jag fram" eller "jag kör om dig nu" eller "det är skymd sikt nu så jag varnar dig -tuta. Blinkersen används också på ett ytterst lustigt vis. På en fyrfilig motorväg blinkar ibland den som ligger i körfältet längst till vänster till vänster, varför har jag inte listat ut, sen kan de svänga till det till höger och fortfarande blinka vänster. samma när de ligger till höger. hmm....

- visst att sveriges "kösystem" och försiktighet kan vara något att skratta åt, men vad tusan, det handlar ju bara om rättvisa och vänlighet att se efter om någon annan kanske har väntat längre. här är de faktiskt sjukt egoistiska, det är som som ska fram först, inga konstigheter. den som trängs bäst vinner. för att inte tala om tunnelbanan. jag som tyckte svenskarna var efterblivna varelser som inte låter folk gå av innan man går på, men det fanns tydligen värre exempel - kineser. folk tar sats och springer på.

- maten är inte som vår svenska tolkning av kinesmat. det man oftast stöter på är friterat av olika slag, degkrusiduller, dumplings, sött bröd, fem cm tjocka nudelliknande nudlar, maskliknande pastasorter, färglada frigolitliknande bitar av något jag inte har en aning om vad det är, äggsörja med frön som ofta är till för att ätas efter måltiden (smakar som rå äggula), pannkaksliknande deg med olika innehåll. allt kan ibland se ut som låtsasmat och inte smaka någonting.

- de dricker te som sverige dricker kaffe. dvs i behållare påväg till jobbet, till maten, efter maten och till fikat. jämt och ständigt. det finns såklart alltid vattenkokare på hotellrum och i tågen (ej i vanliga tunnelbanan dock).

- de har alltid morgongympa i parkerna när solen går upp, vilket resulterar skukt viga tanter. de sitter även ofta på huk överallt så de har mjuka knän. Man ser ofta något som ser ut som en lekpark för barn men är som träningsredskap för vuxna, dvs en lekpark för vuxna.

- de har alldit två lejon utanför ingångarna, en på varje sida. honan till vänster och hanen till höger.

- alla är väldigt smala, man blir chokad om man ser en tjock kines. ölmage på killar är väll förekommande men det kanske är för att buddhas mage symboliserar lycka.

- Som tiggare är det väldigt populärt att vissa sina saknade kroppsdelar. de kan till exemel ligga och visa deras avhuggna blodiga arm. det vidrigaste var när en man släpade sig fram utan ben på golvet i den fulla tunnelbanan. Det är även poppis att sitta med sin sjuka unge i knät som kan sakna både det ena och det andra. det känns som bra föräldrar, att tala om för sin unge att livet är kört redan som liten.

- i bussar sover de inte bakåtlutandes utan frammåtlutandes dvs lutandes på sätet framför och gärna på och över grannen (detta måste imiteras).

- Man ser aldrig barnvagnar. Barnen bärs med rep eller sjalar på ryggen.

- De spelar ofta spel ute på gatan, tex. kinesiskt schack.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0